torsdag 24 april 2014

Husmorstips - Ta bort dålig lukt från kylen

Var det år sedan du städade ur kylskåpet? Överfalls ditt luktsinne av unkna dofter var gång du öppnar dörren till det?

Räds icke! Fröken Strulig är här för att hjälpa dig!

Tag bara en citron, dela den i mitten och lägg in ena halvan i kylen. Det tar hand om den där mystiska stanken. 

Använd med fördel den andra halvan för att göra valfri drink. Efter att ha tampats med kylen är du värd en stunds avkoppling.

Lycka till!

Så Illa Kan Det Gå Aladåb

Bild från recept.nu
Receptet som hittats på recept.nu utlovade att ”en festlig aladåb ser stilig ut på buffén.” Och onekligen såg den glansiga och färggranna skapelsen på bilden både festlig och stilig ut. Stjärnögd skuttade Fröken Strulig iväg till affären för att inhandla ingredienserna.   

I sin iver att själv få skapa detta traditionstyngda mästerverk så förbisåg hon dock en viktig sak. Nämligen, att små Ica-butiker ute på landet inte har ett särskilt brett utbud av varor. Och de har oftast inte en fiskdisk heller. Strömmingsflundran lyste alltså med sin frånvaro.

Fröken Strulig lät sig inte nedslås. Skam den som ger sig osv. Som tur var så hägrade Påsken och inlagd sill fanns i mängder. Efter att ha valt mellan löksill och brännvinssill (löksillen vann) och införskaffat övriga ingredienser så bar det av hemmåt.

Detta är vad du behöver om du vill göra en egen aladåb:

* 700 g strömmingsflundra
* 1  litet paket frysta ärter
* 300 g räkor med skal
* 1/2  slanggurka
* 2  tomater
* 1  rödlök
* 2  ägg, hårdkokta
* 2 tsk salt
* 1 msk ättikssprit
* 10  vitpepparkorn
* 4-6  nejlikor
* 1  lagerblad
* 1 l fiskbuljong från tärning
* 10 blad gelatin

Dags att göra lagen. Blanda saltet, ättiksspriten, nejlikorna och lagerbladen i en kastrull med 5 dl vatten och koka upp. Rulla strömmingarna med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i en låg gryta. Slå på lagen och sjud dem sakta under lock tills de är knappt kokta, cirka 5 minuter. Låt dem kallna i lagen.

Gelatin blad i vatten.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp fiskbuljongen. Krama ur gelatinet och smält i den varma buljongen.

Ta fram en form eller skål till aladåben. Lägg lite av ärterna och ett 10-tal räkor i botten och slå på lite av buljongen. Ställ formen kallt tills gelén börjar stelna.

Fyll formen varvsvis med strömmingsrullar, gurkskivor, tomatklyftor, lökringar, skivat ägg, samt ärter och räkor. Slå på resten av buljongen så att det täcker innehållet och låt aladåben stelna i kylen. Räkna med minst 8 timmar.

Doppa formens undersida i hett vatten och vänd upp aladåben på ett fat. Garnera med tomater och persilja.

Det låter väl enkelt? Men någonstant under processen så gick någonting fruktansvärt fel, för den grå hög av gelé, fisk och trista ärtor som med ett kväljande ljud landade på den väntande tallriken hade lika mycket likhet med den vackra bilden (se början av inlägget) som en död manet har med en prinssestårta.

Trots detta bakslag så pyntades det dallrande monstret med tomatklyftor och persilja. Det placerades på påskbordet som en ovanligt läskig dekoration och där stod det kvar, orört, tills Fröken Struligs mamma förbarmade sig över det sakta smältande berget av gelé och gjorde slut på dess lidande genom att skrapa ner det i soppåsen. Efter det tvingades Fröken Strulig att svära heligt och dyrt att aldrig mer utsätta världen för fler aladåber.

onsdag 23 april 2014

Veckans Dammråtta

Dammråtta Vs Dammsugare. Vem vinner?

Chokladfrossa med Fröken Strulig

Double Chocolat Cupcake. Bild av
 Glory Albin.
Choklad... denna syndiga njutning... Gudarnas föda... Ja, det finns mycket poetiskt man kan säga om choklad. Och visst är det svårt att inte bli frestad när man översköljs av bilder på läckra chokladkakor under tjocka täcken av ganache.

Eller varför inte handgjorda praliner, eller en härligt seg brownie Som aspirerande husmor och bak-guru så vill självklart Fröken Strulig räkna sig till den växande skara av Köksgudinnor som bemästrat denna lyxiga råvara.

Oavsett vad det är man vill baka eller göra praliner, så brukar ett av momenten vara att smälta chokladen.

Lätt som en plätt!

Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Hacka chokladen som ska smältas medan vattnet kokar upp. Ta av kastrullen från plattan. Ställ en glasskål över kastrullen, eller använd en djup tallrik om ni, likt Fröken Strulig inte äger glasskålar av rätt storlek.

Lägg i 2/3 delar av chokladen. Känn kallsvetten bryta ut medan du febrilt försöker bestämma hur mycket 2/3 delar är. Minnen från matte-lektionerna i skolan flyter förbi som... ja inte som smält choklad i alla fall. Hur var det nu med delar och procent och sådant? Den där tårtan läraren använde för att förklara det obegripliga dyker upp. Mmm... tårta... Fokusera! Ge upp försöken att räkna ut mängden, lägg i lite mindre än hälften av chokladen och hoppas på det bästa.

Låt chokladen smälta under omrörning i ca 10 minuter. Upptäck att den grynar sig på ett oaptitligt sätt. Inse att vattenångan har bildat kondens på ena sidan av tallriken och vatten har runnit ner i chokladen! Rädda det som räddas kan! Skopa bort den förstörda chokladen och täpp igen glipan mellan tallrik och kastrull med hushållspapper och fortsätt.

När 10 långa, svettiga minuter har gått, ta bort tallriken från kastrullen. Tillsätt resten av chokladen. Nu väntar ytterligare 10 minuter av omrörning medan chokladen långsamt smälter innan den är färdig att användas.

Känn stolthetens värme i bröstet. Du har ju trots allt lyckats smälta choklad! Grattis! :)

Fantisera om alla vackra praliner och tryfflar som du ska göra medan du äter upp den smälta chokladen med valfritt tillhygge. Fingrar är dock ej att rekommendera. Smält choklad är varmt!




tisdag 22 april 2014

Gråt Inga Tårar Mer Muffins

Jag har bemästrat den svåra konsten att baka muffins! Jajamensan! Blekt gyllene och fluffiga reste sig citronmuffinsen som små delikata kullar i sina formar... Oh, det var vackert. Inte ett öga var torrt, det kan jag lova.

Om du vill baka lika fina muffins som mig, följ bara det enkla receptet nedan:

Citronmuffins To Die For 

* 120 g rumstempererat smör
* 115 g strösocker
* 2 ägg
* 2 dl vetemjöl
* 2 msk grädde
* 1 tsk vaniljsocker
* Rivet skal från ca 1 citron

Sätt ugnen på 180'C. Ställ pappersformar på en plåt, eller i en muffins-plåts fördjupningar. Vispa ihop smör och socker till en luftig smet. Vispa därefter ner äggen, ett i taget. Rör ner mjölet, grädden, vaniljsocker och citronskalet. Skeda up den krämiga smeten i formarna.

Grädda i ca 17 minuter tills muffinsen rest sig och fått lite färg och ät genast up dem! De är ljuvliga medan de fortfarande är lite varma och de är perfekta att ha som tröst när man har misslyckats med att göra en aladåb.

Åh ljuva . . . 70-tals middag

I samma anda som Historieätarna så bestämde sig Fröken Strulig för att än en gång kasta sig ut på kullinariska äventyr och leva 70-tal.

Det gick sådär...

Man kan tydligen misslyckas med gelantin även om man följer anvisningarna på påsen. Tyvärr så togs det inget foto av den grå, dallrande geléklump som utgjorde den klassiska strömmingsaladåben. Istället får ni nöja er med en bild på hur en aladåb borde se ut.

Receptet på aladåb i morgon. Då ska det även berättas om Fröken Struligs första stapplande steg i chokladens förlovade land. Kladd utlovas!


Bilden är från tidningen Amelias hemsida.


Fröken Strulig är tillbaka!

Bäva månde alla glossiga pastell prinssesor!