torsdag 24 april 2014

Så Illa Kan Det Gå Aladåb

Bild från recept.nu
Receptet som hittats på recept.nu utlovade att ”en festlig aladåb ser stilig ut på buffén.” Och onekligen såg den glansiga och färggranna skapelsen på bilden både festlig och stilig ut. Stjärnögd skuttade Fröken Strulig iväg till affären för att inhandla ingredienserna.   

I sin iver att själv få skapa detta traditionstyngda mästerverk så förbisåg hon dock en viktig sak. Nämligen, att små Ica-butiker ute på landet inte har ett särskilt brett utbud av varor. Och de har oftast inte en fiskdisk heller. Strömmingsflundran lyste alltså med sin frånvaro.

Fröken Strulig lät sig inte nedslås. Skam den som ger sig osv. Som tur var så hägrade Påsken och inlagd sill fanns i mängder. Efter att ha valt mellan löksill och brännvinssill (löksillen vann) och införskaffat övriga ingredienser så bar det av hemmåt.

Detta är vad du behöver om du vill göra en egen aladåb:

* 700 g strömmingsflundra
* 1  litet paket frysta ärter
* 300 g räkor med skal
* 1/2  slanggurka
* 2  tomater
* 1  rödlök
* 2  ägg, hårdkokta
* 2 tsk salt
* 1 msk ättikssprit
* 10  vitpepparkorn
* 4-6  nejlikor
* 1  lagerblad
* 1 l fiskbuljong från tärning
* 10 blad gelatin

Dags att göra lagen. Blanda saltet, ättiksspriten, nejlikorna och lagerbladen i en kastrull med 5 dl vatten och koka upp. Rulla strömmingarna med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i en låg gryta. Slå på lagen och sjud dem sakta under lock tills de är knappt kokta, cirka 5 minuter. Låt dem kallna i lagen.

Gelatin blad i vatten.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp fiskbuljongen. Krama ur gelatinet och smält i den varma buljongen.

Ta fram en form eller skål till aladåben. Lägg lite av ärterna och ett 10-tal räkor i botten och slå på lite av buljongen. Ställ formen kallt tills gelén börjar stelna.

Fyll formen varvsvis med strömmingsrullar, gurkskivor, tomatklyftor, lökringar, skivat ägg, samt ärter och räkor. Slå på resten av buljongen så att det täcker innehållet och låt aladåben stelna i kylen. Räkna med minst 8 timmar.

Doppa formens undersida i hett vatten och vänd upp aladåben på ett fat. Garnera med tomater och persilja.

Det låter väl enkelt? Men någonstant under processen så gick någonting fruktansvärt fel, för den grå hög av gelé, fisk och trista ärtor som med ett kväljande ljud landade på den väntande tallriken hade lika mycket likhet med den vackra bilden (se början av inlägget) som en död manet har med en prinssestårta.

Trots detta bakslag så pyntades det dallrande monstret med tomatklyftor och persilja. Det placerades på påskbordet som en ovanligt läskig dekoration och där stod det kvar, orört, tills Fröken Struligs mamma förbarmade sig över det sakta smältande berget av gelé och gjorde slut på dess lidande genom att skrapa ner det i soppåsen. Efter det tvingades Fröken Strulig att svära heligt och dyrt att aldrig mer utsätta världen för fler aladåber.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar